Swojska krakowska parzona

krakowskaDzisiaj postanowiłam do dać wpis dla miłośników domowych wędlin. W sieci dużo jest przepisów na cienkie kiełbasy, a ja pokusiłam się na troszkę grubszą kiełbasę – krakowską parzoną.

Do jej wykonania potrzeba:

  • 1 kg łopatki lub karkówki wieprzowej
  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 0,8 kg wołowiny zrazowej lub rostbefu
  • 5 dag soli
  • 3 g saletry <takiej>
  • po 1 łyżeczce mielonego ziela angielskiego i pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta majeranku
  • osłonka białkowa wędliniarska
  • do wędzenia: drzewo lub trociny liściaste

Sposób przygotowania:

Wieprzowinę pokroić w kostkę o boku 2 cm, wołowinę dużo drobniej. Do mięsa dodać sól wymieszana z saletrą, przyprawy oraz zmiażdżony czosnek, dobrze wyrobić. Masę przełożyć do kamiennego garnka, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na dobę.

Następnego dnia przygotowujemy osłonki do kiełbas, wkładamy je do misy z wodą wg zaleceń producenta. Napełniamy je ciasno mięsem tak aby między kawałkami mięsa nie pozostawały pęcherzyki powietrza, końce lekko związać. Osłonkę nakłuć w kilku miejscach igłą i rękami przewałkować na desce do krojenia, mocno związać końce.

Wędzić w gorącym dymie tak aby kiełbasa lekko się podpiekła. Następnie zalać prawie wrzącą wodą i parzyć przez ok. 30 minut w temp. 75-80 stopni. Wyjąć, przestudzić oblać wrzątkiem aby zmyć tłuszcz.

Jest możliwość pominięcia wędzenia kiełbas w wędzarni, natomiast parzenie w gorącej wodzie wtedy powinno trwać 1 godzinę.

Ostudzone kiełbasy dajemy na noc do lodówki aby stężały. Następnego dnia możemy spożywać.

Polecam dobrą literaturę w celu pogłębienia wiedzy na temat wędliniarstwa <<tutaj>>

i ciekawe przepisy na inne wyroby domowe: sery – camembert, feta, mozarella i inne, chleby, masło… a wszystko tutaj na blogu.

SMACZNEGO !!!

Ten wpis został opublikowany w kategorii domowe wyroby i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

7 odpowiedzi na „Swojska krakowska parzona

  1. ~mkr pisze:

    Super!
    Zapraszam po moc kulinarnych inspiracji :)

    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/

  2. ~obiseek pisze:

    Świetny przepis Zrobię na dniach kiełbasa wygląda jak sklepowa a do tego bez chemii.
    Polecam też domowe obiady
    http://www.przepis-kulinarny.pl/szybkie-i-tanie-przepisy-na-obiad-info20.html

  3. Czasami marzy mi się taka produkcja, bo wędlinę własnej roboty raczej bym przełknęła ;) Myślę jednak, że chyba dopiero na emeryturze będzie na to czas ;) http://www.kuchnia-biegacza.blog.pl

  4. To musi być przepyszne! Bez niepotrzebnych dodatków, konserwantów… Chudziutko i zdrowo :) http://pensjonatpodwierzbami.pl/

  5. ~Malinowy Nos pisze:

    Jestem zdania, że kto raz zrobi domową wędlinę, ten coraz rzadziej będzie sięgał po sklepowe : ) Tym bardziej, że wcale nie potrzebujemy wędzarni, czasami wystarczy szynkowar (albo zwykły garnek), piekarnik albo… przewiewne miejsce do wędlin suszonych. Kiełbasa krakowska jest dość popularna i łatwa w przyrządzeniu, z pewnością warto zrobić ją samemu jeśli mamy czas. Pozdrawiam!

Odpowiedz na „~ObżarciuchAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>