Domowy jogurt i kefir, najlepsze na letni sezon

jogurtSezon letni coraz bliżej… a wraz z nim świeże warzywa, owoce, koktajle, sorbety, lody, do których najlepszą bazą są: kefiry, jogurty, śmietanki… Chcę Was zainteresować wykonaniem kefiru lub jogurtu własnoręcznie w domu. Wystarczy kilka godzin i otrzymamy pyszny, bez konserwantów i sztucznych dodatków jogurt. Kefir potrzebuje więcej czasu ale zapewniam że zastąpi on ten dotychczas kupowany. Młode ziemniaczki z koperkiem i kefirem… już zrobiłam się głodna…

Potrzebujemy tylko 2 składniki: mleko i odpowiednie kultury bakterii.

Wykonanie jogurtu:

Mleko podgrzewamy i w temp. 35°C zaszczepiamy odpowiednią ilością kultur jogurtowych do zakupu tutaj. Mieszamy, podgrzewamy całość do 40 – 47°C  i inkubujemy (utrzymujemy stałą temp.) przez co najmniej 5 godzin. Można tu wykorzystać termos lub np. piekarnik. Gotowy jogurt przechowujemy w lodówce. Jest doskonałym dodatkiem także do zup, sosów, deserów.

Rada: aby jogurt był bardziej gęsty można do dodać troszkę mleka w proszku, to podnosi suchą masę produktu. Najlepszym jednak sposobem na „aksamitny jogurt” jest gotowanie mleka na „malutkim ogniu” pod nadzorem aby nie wykipiało przez 1 do 2 godzin jeszcze przed zaszczepieniem bakteriami. Jest to tzw. odparowanie mleka, następnym etapem jest jw. dodanie kultur.

Wykonanie kefiru:

Jeśli nie jesteśmy pewni źródła mleka należy je spasteryzować – w tym celu podgrzewamy mleko do temp. 85-95°C i utrzymujemy temp. przez 10-15 min., następnie schładzamy do 18-20°C latem lub 21-23°C zimą i dodajemy odpowiednią ilość szczepu kultur kefirowych. Po wymieszaniu zaszczepione mleko rozlewamy do opakowań jednostkowych, w których będzie przebiegał proces dojrzewania. Proces dojrzewania następuje w temp pokojowej, po osiągnięciu odpowiedniej kwasowości – w domowych warunkach osiągany po ok. 14-18 godzinach, obniżamy temperaturę do około 10°C i prowadzimy dojrzewanie przez 1-3 dób uzyskując gotowy kefir, który schładzamy i przechowujemy w lodówce.

Zapraszam także na przepisy na różnego rodzaju sery: camembert, mozzarella, feta, oscypek i inne oraz: chleb, masło, szyneczkikefir domowyWszelkie niezbędne produkty: podpuszczki, barwnik, pasty, kultury bakterii, pleśni lub akcesoria: formy, chusty, termometry, prasę do sera, maselnicę czy gotowe zestawy do wyrobu serów, masła, wędlin czy alkoholi można zakupić w sklepie www.winoiser.com 

Ten wpis został opublikowany w kategorii domowe wyroby i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

8 odpowiedzi na „Domowy jogurt i kefir, najlepsze na letni sezon

  1. ~Obżarciuch pisze:

    poproszę szklaneczkę!
    zapraszam na mój truskawkowy koktajl warstwowy
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/05/koktajl-truskawkowo-bananowy.html

    pozdrawiam!

  2. ~MARIOLA pisze:

    pyszny jest taki domowy jogurt, można wykorzystać do koktajli :) pozdrawiam i zapraszam do mnie na pyszny KOKTAJL TRUSKAWKOWY :) http://zakateksmakosza.blogspot.com/2015/05/koktajl-truskawkowy.html

  3. Mniam:) Do siebie zapraszam na bułki jogurtowe
    http://bulkazchlebem.pl/bulki-jogurtowe

  4. ~ladybonafide pisze:

    Domowe produkty są najlepsze, robiłam kefir, masło, jogurt z mleka zwierzęcego. Teraz jednak na topie jest mleko roślinne które wykonuję sama w domu. Jest cudowne w smaku…… >>> http://www.zdrowadieta.opole.pl/2016/05/napojekoktajle-mleko-roslinne-jak.html

  5. ~tss pisze:

    Jogurt – inna metoda – http://www.stachurska.eu/?p=18142 .

Odpowiedz na „~MARIOLAAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>