Pszenny chleb pieczony w garnku

chleb Dzisiaj postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na chleb, który piekę od jakiegoś czasu, jest doskonałym uzupełnieniem  do szyneczki i sera. Chleb ten nie jest pracochłonny, nie trzeba go wyrabiać – przygotowanie ciasta trwa 2 minuty. Jedynie istotnym szczegółem jest to że przygotowujemy ciasto wieczorem, a pieczemy chleb następnego dnia. Mi to bardzo odpowiada bo nie zajmuje mi to pół dnia tylko kilka chwil. Wieczorem mieszam w misce składniki, przykrywam, wkładam do lodówki, rano przed śniadaniem wyjmuję z lodówki, a po śniadaniu formuję chleb, pozwalam mu godzinkę rosnąć i piekę.

Podstawowy chleb jest to chleb pszenny z mąki 650, ale ja za każdym razem dodaję „coś od siebie” np. ziarna słonecznika lub siemienia lnianego, sezamu, otręby, płatki owsiane lub wymieniam część mąki na razową. W ten sposób próbowałam ustalić który chleb będzie najlepszy, i nie ustaliłam bo wszystkie są dobre i dzięki temu smak się nam „nie nudzi” bo za każdym razem mam inny chleb.

Przepis:

- 1kg mąki pszennej (typ 650) – zostawić sobie z tego 0,5 szklanki mąki do podsypania

- 1,5 opakowania suchych drożdży (7g)

- 3 łyżki oleju

- 2 łyżeczki soli

- 0,5 łyżeczki cukru

- 700 ml wody letniej

Do naczynia (u mnie miska) wsypuję mąkę, drożdże, mieszam i dodaję pozostałe składniki: cukier, olej, sól i wodę. Mieszam łyżką do połączenia wszystkich składników – jak na zdj.

chleb

Następnie miskę z ciastem przykrywam pokrywką lub folią spożywczą i wstawiam do lodówki na noc.

Następnego dnia wyjmuję z lodówki, odkrywam tak na pół godziny aby ciasto oswoiło się z temperaturą domową. Pozostawioną poprzedniego dnia mąkę (0,5 szklanki) wysypuję na podkładkę do wyrabiania ciasta lub stolnicę, (zostawiając sobie jeszcze łyżkę mąki do posypania blachy) wykładam ciasto i chwileczkę wyrabiam aby zabrało tą mąkę i zrobiło się jednolite – dosłownie 1-2 minuty. Formuję chlebek. Dno naczynia, które używam do pieczenia chleba posypuję mąką i czasami otrębami – nie trzeba niczym smarować !, wkładam uformowany bochenek, przykrywam i odstawiam na 50 minut do godziny do wyrośnięcia o ile to możliwe w ciepłe miejsce. Po tym czasie ustawiam piekarnik na temperaturę 210 st. C góra-dół i wkładam chleb. Przed włożeniem smaruję chleb letnią wodą i posypuję mąką lub ziarenkami sezamu lub siemienia lnianego. Chleb piecze się ok. 50-55minut. Gdyby rumienił się za mocno w trakcie pieczenia, można przykryć go folią aluminiową.

chleb domowy

Chleb wyjmuję na kratkę do ostygnięcia. Upieczony chleb wydaje głuchy dźwięk, gdy stukamy w niego od spodu. Chleb jest mięciutki i puszysty.

Do pieczenia tego chleba używam naczynia, które służy mi również do pieczenia mięs, zapiekanek itp. Jest bardzo wygodne, ale można piec ten chleb w brytfankach, foremkach czy innych naczyniach podobnych do mojego np. garnki żeliwne, takie do mięs, sądzę że każdy ma takie w swojej kuchni.

Jak już wspomniałam jest to taki bazowy przepis, do ciasta tego można dodać wedle uznania różne ziarna, otręby, płatki lub kilka rodzynek, na co mamy ochotę, oby nie za dużo, żeby zbyt nie obciążyć ciasta – w sumie ok. 3 łyżki ziaren. Można również wymienić część mąki np. 1-2 szklanki na mąkę żytnią czy razową. W takim wypadku polecam użyć całe 2 opakowania drożdży.

Myślę, że dzięki temu że ciasto całą noc jest w lodówce, to chleb ma smak chleba na zakwasie, przynajmniej dla mnie.

Zapraszam na moje inne przepisy na wyroby domowe: sery, szynkę, masło i alkohole domowe na blogu.

Życzę smacznego!!!

Ten wpis został opublikowany w kategorii domowe wyroby i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>