Domowa szyneczka na święta !!!

szynkaDzisiaj proponuję prostą w wykonaniu szynkę, będzie super na świąteczne śniadanie. Jeśli macie już dosyć sklepowej wędliny, niewiadomego pochodzenia, która mimo różnych nazw ma prawie zawsze taki sam smak i po 2 dniach robi się obślizgła wydzielając nieprzyjemny zapach, to taka szyneczka domowej produkcji z szynkowara widocznego <<tutaj>> będzie o wiele, wiele lepsza.
Produkcja tej szyneczki jest banalnie prosta, a sama szyneczka jest przepyszna, soczysta, pachnąca, nie zawiera sztucznych dodatków i konserwantów. Polecam z kromką domowego chleba – przepis <<tutaj>>.

szynka

Dodam, że jest to moja pierwsza szynka wykonywana tym sposobem i wyszła bardzo smaczna.

Składniki:

  • 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej
  • 2g saletry potasowej
  • 15-20g soli lub peklosoli (jeżeli używamy peklosoli nie trzeba dodawać saletry)
  • po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego rozdrobnić w moździerzu
  • po 1/2 łyżeczki kolendry i kminku
  • 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
  • 2 ząbki czosnku opcjonalnie
  • 80 ml wody
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny

przyprawy

Wykonanie:
Mięso oczyszczamy z błon, kroimy na kawałki, myjemy, osuszamy i lekko rozbijamy tłuczkiem.

mieso do szynkimieso i przyprawy

Dodajemy przyprawy, (oprócz czosnku, wody i żelatyny) i wszystko dokładnie mieszamy – ugniatając przez 10 minut, aby mięso wchłonęło jak najwięcej przypraw.

Mięso szczelnie przykrywamy i umieszczamy w lodówce na 24h. W połowie tego czasu mieszamy jeszcze raz.
Po 24 godzinach do mięsa dodajemy żelatynę, wodę i ewentualnie czosnek, całość ponownie, dokładnie mieszamy.

W szynkowarze umieszczamy worek do niego przeznaczony i ściśle układamy w nim mięso aby pozbyć się jak najwięcej powietrza ze środka. Kiedy mięsko jest już w środku, końcówkę worka zawiązujemy, wkładamy część szynkowara ze sprężyną i zamykamy szynkowar.
Szynkowar wkładamy do kąpieli wodnej – garnka z wodą, tak aby poziom wody był powyżej poziomu mięsa w szynkowarze.

sznkowar

Podgrzewając, doprowadzamy do temp. 80-85 stopni i parzymy ok. 2 godziny. Po tym czasie studzimy szynkowar i bez otwierania wkładamy do lodówki na ok. 10 godzin. Po tym czasie otwieramy szynkowar wyjmujemy worek z mięsem i delikatnie aby nie uszkodzić galaretki usuwamy worek.

szyneczka
Do kontroli temperatury wody pomocny jest termometr który jest w zestawie z szynkowarem. Można go również wykorzystać do pieczenia innych przysmaków.

Polecam również przepisy na pyszne sery do samodzielnego wykonania, chleb i masło oraz alkohole np. cydr lub miód pitny <<tutaj>>

Kilka dodatkowych uwag:
- można użyć własnych ulubionych przypraw do mięsa
- można użyć różnego rodzaju mięs np. drobiowego, mielonego, boczku, golonki,
- można mieszać mięso w kawałkach z mięsem mielonym
- w szynkowarze tym można przygotować mięso w całości lub faszerowane, lub np. boczek

Więcej informacji o domowym wyrobie wędlin, chlebów, serów w fachowej literaturze tu.

SMACZNEGO!!!

Ten wpis został opublikowany w kategorii domowe wyroby i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

11 odpowiedzi na „Domowa szyneczka na święta !!!

  1. ~Leszkowski pisze:

    Wszystko OK tylko skąd wziąć szynkowar i ile to kosztuje

  2. ~tss pisze:

    Fajny przepis, notuję :) Polecam boczek peklowany w zalewie ogórkowej – http://www.stachurska.eu/?p=18583 . Ta zalewa to probiotyki, które nasz przewód pokarmowi ceni i lubi :)

  3. ~tss pisze:

    Inne mięsa też w tej zalewie można przygotować, a zamiast pieczenia przygotować (ugotować) je w szynkowarze :)

  4. ~Anna pisze:

    To żadna nowość, że domowe wyroby są lepsze od kupnych! Jeżeli jednak chcesz by naprawdę były zdrowe, to zrezygnuj z saletry czy peklosoli. Wystarczą zioła, tradycyjne przyprawy i zwykła morska sól. Peklosól i saletra dają kolor, konserwują i nic poza tym! Po co Ci konserwant czy różowy kolor wyrobu domowego, który znika w parę dni /o ile nie godzin/?!

  5. ~mariola pisze:

    taka szyneczka musi być przepyszna :) wygląda smacznie :)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie na SOCZYSTY SCHAB:

    http://zakateksmakosza.blogspot.com/2015/04/schab-soczysty.html

  6. ~Jarek pisze:

    Nie wiem dlaczego ale mnie zawsze ten worek foliowy pęknie i galaretka wylewa się. Może ktoś wie, jak temu zapobiec ?

  7. a kto nie lubi domowych wędlin.
    Oczywiście tych dobrze zrobionych.
    :)
    A tu dzięki temu przepisowi wreszcie zrozumiałam jak się robi szynkę z … kawałków mięsa !!!
    Nie wiedziałam nawet, że tak można.
    Super przepis.
    Dzięki, biorę

  8. ~DobrySmak pisze:

    Taaa… Odchudzanie jest proste… znów obecne! Porrrażka.

Odpowiedz na „~JarekAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>