Warzonka – najlepsze lekarstwo na przeziębienie

warzonkaJeśli zmarzliście, przemokliście na deszczu i może to się „źle” skończyć lub czujecie, że dopada was grypa czy przeziębienie, bolą mięśnie, polecam zastosować staropolski rozgrzewający napój – warzonkę. Zastosowana już w trakcie choroby – stawia na nogi. Ja jestem zmarzluchem i teraz w te mroźne wieczory czasami stosujemy wraz z mężem po małym kieliszeczku na rozgrzewkę. Działanie jest natychmiastowe, poprawia krążenie i rozgrzewa.

Jest to stary, domowy napój alkoholowy na bazie swojskiej wódki lub whisky stosowany w zimie na rozgrzewkę lub przeziębienia.

Niema dokładnego przepisu na ten napój, jest on przekazywany z pokolenia na pokolenie i myślę że każdy robi go po swojemu lub tak jak nauczyła go babcia lub dziadek.

Moje proporcje dla 2-3 osób to:
- cukier – 3 łyżki
- alkohol: whisky, śliwowica lub najlepiej swojska wódka – ok. 150ml
- masło dobrej jakości – ok. 70g

skladniki

składniki

Do rondelka, miseczki dajemy masło i cukier i podgrzewamy na kuchence bardzo powoli, cały czas mieszając.

warzonkawarzonka

Cukier powoli się rozpuści i połączy z masłem tworząc pieniącą się masę, trzeba cały czas mieszać i pamiętać o małym ogniu pod rondelkiem.

warzonka

Po kilku minutach kiedy nasza masa zacznie delikatnie ciemnieć tak jak tutaj:

warzonkawyłączam kuchenkę lub zdejmuję z ognia i dodaję alkohol. Robię to zdecydowanym ruchem. Trzeba to wykonać szybko gdyż będzie pryskać. Jeśli nie ściągniemy z ognia lub go nie wyłączymy może się zapalić !!

Im dłużej podgrzejemy i masa będzie ciemniejsza, uzyskamy smak bardziej karmelowy, krówkowy, ale nie wolno przesadzić żeby nie przypalić.

 

warzonka

Po dodaniu alkoholu nasza masa z cukru i masła zrobi się twarda.

warzonka6warzonka7

Włączamy kuchenkę i bardzo powoli próbujemy rozmieszać, karmel się rozpuści w alkoholu kiedy ten uzyska wysoką temperaturę, zagotowujemy całość  (ja chwileczkę podgrzewam, ściągam z ognia, mieszam i znowu podgrzewam, tak 2-3 razy do rozpuszczenia i połączenia całości, robię tak aby podczas mieszania nad ogniem nie zapaliło się, gdyby jednak tak się stało, trzeba mieć przy sobie przykrywkę i przykryć).

warzonka

Tak przygotowana warzonkę rozlewamy do kieliszków, literatek i pijemy gorącą. Jest to świetny lek na rozgrzewkę, jesienne i zimowe choroby. Po wypiciu kładziemy się do łóżka pod ciepłą kołdrę. Już wiele osób wyleczyło się dzięki niej.

warzonka

Jeśli jest za gorące i nie da się pić, zauważalne będzie w górnej części oddzielanie się masła od alkoholu, wtedy należy zamieszać delikatnie.

Można do tego przepisu dodać jakieś dodatki smakowe np.: cynamon, goździki, czekoladę lub kakao. Ale to nie jest konieczne.

Produkty do zrobienia własnego alkoholu a także innych swojskich wyrobów  jak: sery różnego rodzaju, masło czy chleb znajdziecie <<tutaj>>

Bardzo proszę o opinie czy to lekarstwo zadziałało.

Ten wpis został opublikowany w kategorii domowe wyroby i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

32 odpowiedzi na „Warzonka – najlepsze lekarstwo na przeziębienie

  1. ~Alfaro pisze:

    Tu nie chodzi o warzonki tylko o sam alkohol. Jest udowodnione, że osoba z grypą po wypiciu pół litra wódki rano wstaje całkowicie zdrowa, lekko tylko osłabiona. Problem tylko polega na tym iż sam alkohol zdrowy nie jest. Ta warzonka to nic jak grzybobójcze właściwości alkoholu oraz mega dawka energii z tłuszczu i cukru dla wzmocnienia organizmu po spożyciu alkoholu.

  2. ~Margot pisze:

    W mojej rodzinie leczymy się miksturą na bazie imbiru. Kilka plasterków korzenia imbiru pokroić i zlać wrzątkiem w szklance, przykryć i parzyć 5 minut. Po odcedzeniu posłodzić miodem ( 1 łyżeczka lub dwie) i dodać sok z 1/2 cytryny. Pić 3 razy dziennie. Może nie działa piorunująco, ale popijany systematycznie przez 3-4 dni rzeczywiście pomaga.

    • ~Janka pisze:

      Sama prawda! Robię taki napój dzień wcześniej. W litrowym dzbanuszku zalewam wrzątkiem z 7-10 płatków imbiru, po kwadransie dodaję dwa plasterki cytryny /koniecznie ze skórką/ oraz łyżkę miodu. Rano wypijam na czczo szklankę tego napoju, trochę podgrzanego /można dodać po prostu ze dwie łyżki wrzątku/. W ciągu dnia dopijam po trochu resztę. I tak przez całą zimę. I trzymam się zdrowo od lat.

      • ~krakauer pisze:

        mikstura imbirowa rzeczywiście działa szybko i skutecznie, przeziębienia, grypy, bóle gardła, leczyła nią man babcia. Ja leczyłem swoje dzieci a one teraz swoje. Ale oprócz imbiru dodajemy tymianek i odrobinę papryczki chili. W termosie 1 litrowym zaparza się 4 d0 5 łyżeczek do herbaty tymianku, starty na drobnej tarce imbir, kawałek Kłącza wielkości ćwiartki średniego jabłka, skórka starta z 2 cytryn i chili na koniec noża i zalewa wrzątkiem. Po 10-15 minutach cedzi się do drugiego termosu aby napar był ciepły i dodaje się łyżkę stołową miodu lipowego. Osobno wyciska się sok z cytryn. Miksturę popijało się w kilka razy w ciągu dnia dodając sok z cytryny do filiżanki aby nie tracił wit.C. Po 2-3 dniach choróbsko mijalo.

  3. ~Rosołek pisze:

    Polecam rosół na przeziębienia http://www.przepis-kulinarny.pl/dania-glowne-k1.html
    ale musi być z wiejskiej kury :)

  4. ~Anna pisze:

    Ja w sprawie czarnuszki. Dodałam po łyżeczce nasion do ogórków kiszonychi powiem ,że rewelacja.Są twardziutkie.Pycha. Polecam

    • ~Danuta pisze:

      Mozesz podac proporcje bardzo prosze. Ostatnio jak robilam ogorki smakowo bajka ale wlasnie miekkie!! Cholera mnie bierze. dobre tylko na zupe! Dzieki

      • ~Kika pisze:

        Od lat robię ogórki dla siebie,rodziny i znajmych,zawsze są pyszne,Podstawą są ogórki z dobrych upraw,twarde,małe,mocno zielone.Dobra woda nie chlorowana i sól kamienna nie jodowana.

  5. ~tss pisze:

    Odporność zależy od jakości konsumowanych białek – http://www.stachurska.eu/?p=2073 .

  6. ~sindbad pisze:

    Ja mam lepszy sposób na miksturę,polecam sprawdzona działa na dzieci i starszych,biorę trzy części jednakowe,tj.sok z cytryny 100g,miodu100g,oraz wódki100g, razem wszystko mieszam i odstawiam na 1 dzień, po czym rano i wieczorem 1 łyżka stołowa zażywam,polecam na zdrowie.

  7. ~ooOoo pisze:

    Kilka razy zdążyłbym się przeziębić zanim był warzonkę stworzył. Tu potrzeba czoś na szybko ;)

  8. ~711 pisze:

    po dodaniu czekolady gorzkiej za masłem i wódką 70 – 75 % (np. pejsachówka lub rozcieńczony spirytus) na gorąco, nazywało się to „grzanką” i pite było po kuligu

  9. ~Viola pisze:

    Zapomniałaś mocno zaznaczyć, ROZLEWAMY do 2 kieliszków i z MĘŻEM pod kołderkę.
    Napewno będzie nie tylko ciepło ale GORĄCO :-))))

  10. ~Xyz pisze:

    W Sosnowcu na to mowi sie grzanka, czasem moj ojciec dodaje kawalek czekolady

  11. Piotr Koder pisze:

    Dzisiaj zastosuje na 100%. Mam nadzieje ze pomoże :)
    Pozdrawiam

  12. ~Lucy pisze:

    muszę wypróbowac bo na pewno pomaga :)

    Zapraszam do siebie :)

  13. W Grecji na przeziębienie pijemy herbatę z ziół z dodatkiem łżki miodu tymiankowego, troche koniaku i cynamonu .
    Pozdrawiam .

  14. ~Jellycrusher pisze:

    A co to jest ta „swojska wódka”? Bimber? Tyle że pędzenie bimbru jest zakazane i łatwo się otruć.

  15. ~Ada pisze:

    Ja zmodyfikowałem ten przepis troszkę i działa jeszcze lepiej!! Robię identycznie, tylko bez masła i cukru. No i nie podgrzewam. TO DZIAŁA!!!!!!

  16. ~ladybonafide pisze:

    Proponuję coś bezalkoholowego…..

  17. ~Maja pisze:

    jak mnie coś bierze to ratuje się naturalnymi lekami. Na kaszel najlepiej sprawdza się Dicotuss baby z prawoślazem i miodem ( działa na kazdy rodzaj kaszlu). Na gorączkę to pije dużo dużo herbaty z cytryną.

  18. ~Karolina z e-turysta.net pisze:

    Świetny przepis. Takie domowe napoje potrafią zdziałać cuda. Co więcej, właśnie takie tradycyjne smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu z przepisem na regionalną potrawę grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>