Domowy ser – fotorelacja!!! Wspaniała przekąska na sylwestra, domówkę i inne imprezki

ser domowyPlanujecie małą imprezkę? Przyjęcie urodzinowe, imieninowe lub Sylwestra w domu?? Proponuję taki serek podpuszczkowy z dodatkami, robi furorę wśród gości. A to dlatego, że łatwo i szybko się go robi a w smaku jest pyszny i najważniejsze: nie kupicie takiego w sklepie!!! 

Ser podpuszczkowy  to ser, w którym masa serowa otrzymywana jest przez ścinanie mleka podpuszczką, a następnie poddawana jest dojrzewaniu.

Czy zrobienie takiego sera w swoim domu jest skomplikowane? Wręcz przeciwnie, bardzo proste i nie wymaga skomplikowanych składników ani narzędzi, a przynosi wiele radości i satysfakcji z własnoręcznego wykonania.
Z podstawowych składników oprócz mleka potrzebne będą: chlorek wapnia i podpuszczka (naturalna lub mikrobiologiczna dostępne np. tutaj w kategorii sery)

SKŁADNIKI:
- 10 litrów niepasteryzowanego mleka
- podpuszczka – w ilości wskazanej przez producenta, jeśli używasz naszej podpuszczki naturalnej dostępnej tu to 3-4 krople na 1 litr mleka lub mikrobiologicznej (dostępnej tu) – to 10 kropli na 10 litrów mleka, jeśli używasz takiej naszej podpuszczki to 1 g na 20 litrów mleka, czyli pół fiolki na podaną w przepisie ilość mleka. Podpuszczkę należy wcześniej upłynnić – odpowiednią ilość rozpuszczamy w 50ml przegotowanej wody w temp. pokojowej.
- kefir z żywymi kulturami bakterii – 200ml – ważne by w swym składzie nie zawierał nic innego poza mlekiem i kulturami

- chlorek wapnia – w ilości wskazanej przez producenta, jeśli używasz naszego chlorku, dodaj 2 gramy.

Wykonanie solanki: na 1 litr przegotowanej wody – 3 łyżki soli kamiennej

Z podanego przepisu wychodzi ok. 1kg serka w przypadku gdy jest to mleko prosto od krowy. Jeżeli jest to mleko ze sklepu sera będzie troszkę mniej. I teraz – czas oczekiwania na ser – około 2 doby + ewentualny czas dojrzewania (jeżeli na to pozwolimy).

Jak już wspomniałam podstawowym składnikiem jest mleko, może być świeże prosto od krowy lub świeże ze sklepu ale takie z dopiskiem: pasteryzowane w niskiej temperaturze. Nie nadaje się zupełnie na ser mleko w kartonach – UHT, pasteryzowane w wysokiej temperaturze. Do formowania sera najlepsze są formy do sera, w których umieszczamy chusty serowarskie (są dostępne tutaj w bardzo atrakcyjnej cenie). Niezbędny jest jeszcze termometr. Opcjonalnie można użyć dodatków smakowych do sera np. ziół, np. oregano, prowansalskie, czosnek, suszone pomidory, paprykę w proszku itp., które dodamy podczas wyrobu sera.

A teraz przystępuję do pracy:
1/ Kefir przygotowujemy potrząsając opakowaniem minimum 3 godziny wcześniej, aby rozpadły się w nim grudki, otwieramy opakowanie i odstawiamy w temp. pokojowej

mleko
2/ Mleko wlewamy do dużego garnka i dodajemy wcześniej przyrządzony chlorek wapnia (rozpuszczony w 100ml przegotowanej wody w temp. pokojowej) mieszamy dokładnie przez 1 minutę i odstawiamy na ok 20-25 minut

chlorek wapnia
3/ Następnie podgrzewamy mleko na małym ogniu, cały czas mieszając do osiągnięcia temperatury 35 – 37 stopni (nie może przekroczyć 38 stopni),

temp.

4/ Wyłączamy podgrzewanie garnka i cały czas mieszając dodajemy powoli podpuszczkę a następnie kefir i całość mieszamy dokładnie – do dna – przez 1 minutę, przykrywamy i odstawiamy na 0,5 godziny.

ser podpuszczkowy miękki 013

ser podpuszczkowy miękki 014ser podpuszczkowy miękki 017

5/ Po tym czasie wytworzy się skrzep, który możemy od razu powoli wyjmować do form wyłożonych chustami lub przecinamy długim nożem (lub specjalnym przecinakiem do skrzepu), na kawałeczki o boku ok. 1 cm – jeśli robimy to nożem to najpierw pionowo a potem – na ukos, w ten sposób otrzymamy kawałeczki w formie przypominającej kwadraciki. Tak pocięty skrzep odstawiamy na następne 10min do 0,5 godziny – po tym czasie skrzep oddzieli się od serwatki i delikatnie opadnie na dno garnka.
6/ Następnie łyżką cedzakową delikatnie (tak aby jak najmniej serwatki pozostało w skrzepie) wyjmujemy skrzep z serwatki i przekładamy do durszlaka wyłożonego chustą serowarską lub do formy wyłożonej chustą. Jak widać ja wykładałam skrzep bez przecinania.

ser podpuszczkowy miękki 023ser podpuszczkowy miękki 024

Chusty i formy także są dostępne sklepie tutaj (w różnych rozmiarach i kształtach). Dzięki chuście do formy możemy nałożyć więcej skrzepu niż się mieści w formie, ponieważ zmniejszy on później objętość po odcieknięciu.
7/ Teraz również możemy dodać przyprawy do sera, np. zioła, pieprz, paprykę w proszku itp. Jeśli mamy kilka małych form to możemy do każdej dodać inną przyprawę lub ich mieszankę i w ten sposób otrzymamy inny smakowo serek. Ważne aby dodatki te były naturalne bez sztucznych dodatków zwłaszcza soli – to jest zły moment na dodanie soli!!

ser podpuszczkowy miękki 027ser podpuszczkowy miękki 026
8/ Odstawiamy teraz formę na 3-3,5 godz. do odcieknięcia na miejsce gdzie nie będzie nam przeszkadzała odciekająca serwatka, np. na takie podkłady lub np. na kratkę do pieczenia

ser podpuszczkowy miękki 031
9/ Po tym czasie delikatnie odwracamy ser w formie i odstawiamy na kolejne 2 godziny
10/ Następnie wyciągamy z formy, usuwamy chustę i wkładamy z powrotem do formy. Odwracamy go później (bez chusty) jeszcze 2-3 razy i na noc zostawiamy w formie.
11/ Następnego dnia przygotowujemy solankę wg podanego na początku przepisu. Na ser otrzymany z tego przepisu będziemy potrzebować ok. 1,5 litra solanki.
Jeśli ser jest w jednym kawałku potrzebuje leżakowania ok. 3-4 godziny. Jeżeli jest to kilka małych serków wystarczy ok 2 godzin leżakowania. Po pierwszym wykonaniu sera będziemy wiedzieć jak długo moczyć w solance. Wszystko zależy od podniebienia smakosza czy ser powinien być bardziej czy mniej słony.
12/ Po wyjęciu z solanki ser odkładamy na kratkę w temperaturze pokojowej do odcieknięcia na 4 godzinki.
Tak otrzymany ser możemy od razu jeść lub odstawić do dojrzewania na kilka dni, najlepiej na górną półkę lodówki (temp. 4-6 stopni) i UWAGA!! niczym go nie przykrywamy – bo spleśnieje. Odlewamy tylko wodę która zbierze się wokół sera. Po kilku dniach stanie się bardziej aromatyczny i coraz smaczniejszy.

ten poniżej ma 2 dni

domowy serek

domowy serek

Tak pyszny ser można podać na desce serów wraz z innymi dodatkami, a do tego proponuję swojski chleb np. orkiszowy przepis <<tutaj>> i masełko domowe, które samodzielnie można zrobić w 5-10 minut, szczegóły <<tutaj>>

Pragnę również serdecznie podziękować redakcji Blog.pl oraz onet.pl za możliwość prowadzenia bloga i powiększenia grona odbiorców moich przepisów.

Życzę Wam oraz wszystkim odwiedzającym mój blog: szczęścia i radości w Nowym Roku!!!!

Ten wpis został opublikowany w kategorii przepisy na sery i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

15 odpowiedzi na „Domowy ser – fotorelacja!!! Wspaniała przekąska na sylwestra, domówkę i inne imprezki

  1. ~ciachos pisze:

    Super pomysł na Sylwestrowe przekąski, taki domowy ser nie jednego gościa zachwyci. Świetne wykonanie. Polecam też moje domowe przekąski na Sylwestra
    http://www.przepis-kulinarny.pl/przekaski-1-31.html

  2. bardzo ciekawy przepis.
    Krok po kroku :)
    Muszę wypróbować, bo wygląda, że każdemu się uda wyprodukować własny ser

    Pozdrawiam i dorzucam przepis na domowy dżem na … zaparcia.
    Może być dodatkiem do takiego serka za kanapce
    http://odchudzaniejestproste.pl/odchudzajacy-dzem-idealny-sposob-na-zaparcia-prosty-przepis/

  3. ~elwirski pisze:

    jeszcze nie odważyłam się na zrobienie swojego sera, ale kto wie :)
    http://www.elwirski.blogspot.com/2015/12/szybka-rolada-z-kurczaka.html

  4. ~Samosia pisze:

    Sery potrafię robić, w domu sami robimy wiele przetworów, mięs, wędlin. Tylko krowy nie mamy- nawet w pobliżu-i nie mamy skąd wziąć mleka niepasteryzowanego. W sklepach nawet tzw mleko świeże jest zpasteryzowane, prędzej się zepsuje niż ukisi.

  5. ~mariola pisze:

    taki serek będzie idealny do kanapeczek na sylwestra :) polecam moje KANAPECZKI NA IMPREZĘ Z ŁOSOSIEM:
    http://zakateksmakosza.blogspot.com/2015/12/kanapki-na-impreze-z-ososiem.html

  6. Też jestem wielbicielką domowego sera, a Twój wyglada apetycznie. Zapraszam na moje pomysły przekąskowe
    http://bulkazchlebem.pl/tematy/przystawki

  7. ~tss pisze:

    Ciekawy przepis :) Polecam do zrobienia w domu tłusty twaróg – http://www.stachurska.eu/?p=17753

  8. ~li pisze:

    Ja z innej beczki, skąd wzięło się określenie „domówka”??? i od kiedy je znacie -zabawa w domu z braku lokali popularna była w czasach PRl i nazywała sie „prywatka”! wszystko było państwowe i ta nazwa kojarzyła sie z zachodem

  9. ~Obżarciuch pisze:

    bardzo smakowity ser :) ja polecam na sylwestra sałatkę z pieczonych buraków z serem feta
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/12/saatka-z-pieczonych-burakow.html

  10. ~Rondel pisze:

    musimy taki ser zrobić, musi byc pyszny :) zapraszamy do nas na smaczne sylwestrowe przekąski z sera
    http://ronddel.blogspot.com/search/?q=ser+przepis

  11. brzmi apetycznie:) Od siebie polecam chlebki po królewsku. Idealne danie gdy mamy nadwyżkę chleba, może być to nawet chleb czerstwiejący:

    http://kopalniasmaku.pl/przepisy/66-100055-chlebki_po_krolewsku.html

    Pozdrowienia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>