Powrót do dawnego smaku… swojskiego masła…

swojskie maslo

fot. Sylwia Ligas

Wielu z nas pamięta z dzieciństwa smak domowego chleba pieczonego np. na liściu z kapusty, posmarowanego swojskim masłem, był to odmienny smak od tego, jaki mają chleby i masła dostępne obecnie w sklepach. Wbrew pozorom zrobienie masła jest całkiem proste, pamiętam jeszcze jak robiła to moja babcia.

Jeśli lubicie powracać smakiem do dawnych potraw lub przygotowywać domowe wersje tych produktów, które można spotkać w sklepie to dzisiaj zachęcam do zrobienia domowego masła.

Co będzie potrzebne?

- około 400-500 ml śmietany – najlepsza wiejska, słodka, zebrana z mleka lub dostępna w sklepie kremówka (30% lub 36% im bardziej tłusta tym lepsza). Śmietana do ubijania masła nie musi być schłodzona, lepiej i szybciej ubija się gdy ma temp. pokojową, dlatego lepiej wyjąć ją z lodówki na ok. 40 min. przed ubijaniem masła.

- sól do smaku

- czysta zimna woda

- czysty słoik 1-litrowy

- maślniczka – nakładka na słoik – taka jak tutaj

Wykonanie:

Wlewamy śmietanę do słoika, zakręcamy maślniczkę i rozpoczynamy ubijanie do momentu aż oddzieli się masło. W trakcie ubijania gdy śmietana mocno jest już ubita, ubijanie staje się dosyć trudne i troszkę śmietany wydobywa się przez górną część maślniczki, nie należy się jednak tym przejmować, tylko ubijać dalej, po kilku chwilach masło zacznie się oddzielać. Należy ubijać do momentu, aż masełko i maślanka wyraźnie się oddzielą.

wyrób masła

masło domowe

Jeśli chcemy otrzymać masło z dodatkami polecam w trakcie ubijania dodać do częściowo ubitej śmietany sól lub przeciśnięty czosnek, a uzyskamy masło czosnkowe.

Niektóre śmietany ubijają się szybciej, a niektóre wolniej, a uzyskane masło ma gorszą konsystencję. Jeśli się tak zdarzy, proszę się nie zniechęcać, tylko następnym razem użyć innej śmietany.

Teraz musimy oczyścić masło z resztek maślanki. W tym celu wykładamy łyżką masło ze słoika, odciskamy i przekładamy do naczynia z zimną wodą i ugniatamy jeszcze łyżką aby wypłukać resztę maślanki. Czynność tę można powtórzyć. Tak uzyskane masło formujemy w dowolny kształt i wkładamy do lodówki. Naturalnym procesem jest wydzielanie się maślanki z masła w trakcie przechowywania, należy ją usunąć z naczynia. Takie masełko najlepiej spożyć w ciągu 4-5 dni.

Maślankę, która oddzieliła się od masła możemy wypić.

Polecam zrobienie pysznych serów domowych (przepisy tu) lub upieczenie własnego domowego chleba orkiszowego wg tego przepisu. W połączeniu z takim masełkiem wspaniale smakuje !!!

Smacznego!!!

Ten wpis został opublikowany w kategorii domowe wyroby i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

24 odpowiedzi na „Powrót do dawnego smaku… swojskiego masła…

  1. ~Henia pisze:

    Smacznie zdrowo domowo polecam

  2. wow,
    fajny przepis. Masz rację, że warto wracać do tradycyjnych przepisów.

    Ja też takie lubię.
    A teraz zaczął się sezon na jabłka.
    Warto zrobić także własny ocet jabłkowy.

    Dorzucam jeszcze jeden prosty przepis na ocet jabłkowy (bez drożdży),
    Jest świetny na odchudzanie (przepis wraz ze sposobem jak go stosować w czasie odchudzania).

    Ten ocet poza odchudzaniem można używać także do:
    - pielęgnacji włosów,
    - na żylaki a nawet
    - na trądzik czy
    - do kąpieli.

  3. ~tss pisze:

    Kawę z masłem polecam

  4. ~adi pisze:

    Probowałem takiego masełka, jest pyszne i proste w wykonaniu,naprawde polecam

  5. ~dorotka pisze:

    Ojj babcia zawsze najlepiej gotowała a jej potrawy to było niebo w gębie :) czasami trochę zaszalała z ilością http://www.alestrona.net/625/wizyta_u_babci.html ale chciała dobrze… Pamiętam jak robiła masło ze swojskiej śmietany zebranej z mleka od krowy, do tego ciepły chlebuś… mniam
    oj sie rozmarzyłam, szkoda ze już tak sie nie da :(

  6. ~tamara pisze:

    Pamiętam czasy kiedy wszystko, no prawie wszystko było na kartki przydzielonego mała zawsze brakowało. Razem z babunia która już niestety nie żyje trzepalysmy tymi sloikami jak szalone dwa razy w tygodniu ale za to w domu masła nie brakowało no i ten smak, pychotka.

  7. ~Marcela pisze:

    Na pewno wypróbuje, wyglada pysznie i przypomina dzieciństwo! Pozdrawiam :)

  8. Smak prawdziwego masła bezcenny. Do siebie zapraszam na domowy jogurt grecki i ser jogurtowy

  9. ~Zoja pisze:

    Ja bardzo proszę jeszcze o przepis na prawdziwy wiejski chleb, taki jaki piekły nasze babcie. Smak niepowtarzalny z dzieciństwa: swojski chleb, swojskie masło i biały ser, a do tego wspaniała kawa z mlekiem. Wszystko bym oddała dla tych pyszności.

    • astopa2 pisze:

      postaram się o taki przepis, wypróbuję i efekty pokażę tutaj, zapraszam

      • ~Zoja pisze:

        Z góry dziękuję. Będę czekała z niecierpliwością…Przepisów jest dużo, niektóre próbowałam, ale to wszystko nie to. Tamten chleb nawet po miesiącu był przepyszny. Błąd, że wtedy nie zadbałam o jego spisanie, teraz to już nie jest niestety możliwe.

  10. ~Paweł pisze:

    Hej przepis fajny, tylko mam uwagę dotyczącą nazwy śmietanka jest słodka a śmietana to produkt ukwaszony. Każdy kto będzie chciał spróbować zrobić takie masło wybierając „słodką śmietanę” może polec.
    Pozdrawiam serdecznie Paweł.

    • astopa2 pisze:

      A próbowałeś??? Wydaje mi się że nie… polecam Ci spróbować ze słodkiej śmietany, ja robię właśnie ze słodkiej i wychodzi jak na zdjęciu.

  11. ~Kama pisze:

    a po co ta woda w przepisie ? a maślniczka ? słoik do niej wkładamy czy co ? Na zdjęciu wygląda, że słoik jest większy od niej.

    • astopa2 pisze:

      Nie, maślniczkę nakręcamy na słoik i w tym słoiku ubijamy śmietanę, a woda jest po to, żeby „obmyć” masełko i w miarę możliwości wypłukać maślankę z masła.

  12. ~Bozena pisze:

    Do Pani ZOJA

    mam taki rewelacyjny, wypróbowany przepis na chleb z mąki żytniej, maki żytniej razowej, maki pszennej chlebowej i maki pszennej razowej.Wypróbowałam kilkanaście przepisów i ten zwyciężył.Przepis znalazłam w internecie.Proszę o adres to chętnie wyślę.

  13. ~Elżbieta pisze:

    Do pani Bożenki,poproszę o przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>