Powrót do przeszłości – domowy chleb orkiszowy

upieczony 2Do tej pory głównie zamieszczałam przepisy na sery, a dzisiaj postanowiłam dodać przepis na pyszny chleb orkiszowy, który od jakiegoś czasu piekę bardzo często.

Dlaczego orkiszowy??

Właściwości orkiszu: korzystnie wpływa na układ krążenia, poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, jest źródłem błonnika, żelaza, wapnia, cynku i potasu oraz wielu witamin. Dobrze wpływa na skórę, paznokcie i włosy, poprawia koncentrację i aktywność mózgu. Gluten zawarty w orkiszu jest dobrze tolerowany, także przez bezglutenowców, oraz wiele innych pozytywów, o których można poczytać w sieci, a ja teraz przedstawię Wam przepis.

Na 2 niewielkie bochenki widoczne na zdjęciu potrzebujemy:

- ok. 900 g mąki – ja użyłam: 700 g mąki białej typ 650 i 150-200 g mąki średnio-zmielonej lub graham

- 750 ml ciepłej wody ( nie gorącej!! )

- łyżeczka cukru

- 2,5 łyżeczki soli

- 2 łyżki oleju

- można ale nie trzeba – pół garści ziaren, wedle uznania: słonecznik, siemię lniane, sezam, pestki dyni itp., ja dodałam siemię i sezam

- 1 opakowanie (7g) suchych drożdży np. Dr. Oetker

- masło o wysmarowania blaszek i otręby lub bułka tarta do posypania blaszek ( ja używam także otrąb orkiszowych)

Sposób wykonania:

Mąkę przesiewamy do naczynia w którym będziemy wyrabiać chleb, wsypujemy drożdże, mieszamy. Następnie dodajemy sól, olej i wodę z cukrem i ziarna. Całość mieszamy i wyrabiamy ok. 15-20 minut aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni i miski. U mnie wygląda tak:

ciasto na chleb

Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i  odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40-45 minut, zaglądamy do niego aby nie „wykipiało”. Po 40 minutach moje wyglądało tak:

wyrosniete ciasto

Teraz ciasto mieszamy delikatnie jeszcze 2 min. ręką lub drewniana łyżką, tak by powietrze zeszło i przenosimy do foremek wysmarowanych masłem i posypanych otrębami – w moim przypadku. Ciasto w formach smaruję mlekiem i posypuję jeszcze ziarnami siemienia lnianego.

ciasto w foremkach

Foremki z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy znowu w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 25-30 min. W między czasie nagrzewamy piekarnik (góra-dół) na 230 stopni. Moje wyrośnięte ciasto wygląda tak:


ciasto w foremkach

Czas pieczenia:

dokładnie 15 minut w temp. 230 stopni, a po tym czasie zmniejszamy temp. piekarnika na 200 stopni i pieczemy ok. 40-45 minut, obserwując czy nie przypieka się bardzo wierzch chleba, wtedy przełączamy piekarnik na dolne ogrzewanie.

I tutaj chleby po upieczeniu:


upieczony w foremkach

Chleb wyjmujemy z foremek i układamy na kratce do ostygnięcia. Upieczony chleb wydaje głuchy dźwięk, gdy stukamy w niego od spodu.
upieczony chleb1

A teraz moja ulubiona chwila po upieczeniu chleba: piętka ze swojski masłem – przepis <tutaj>


upieczona kromka

Życzę smacznego!!!

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Powrót do przeszłości – domowy chleb orkiszowy

  1. ~Ewa pisze:

    Mmm ale pycha! Głodna się zrobiłam :) Muszę wypróbować, kurcze piękne te chlebki Ci wyszły… :)
    Na Tłusty Czwartek polecam pączki, które zawsze się udają :) Pozdrawiam, Ewa

    http://stoliczku-nakryj-sie.blogspot.com/2015/02/niezawodne-paczki-z-marmolada.html

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>