Marynowana feta – pyszny dodatek

salatka z feta

Marynowana feta doskonale nadaje się do sałatek, nadaje im charakteru. W tym przepisie dodałam oregano bo lubię ten aromat do pizzy, ale można użyć innych ziół lub np. czosnku czy papryczek chili. Takie kostki fety dodaję ją na świeżo upieczoną pizzę, aromat oregano doskonale tutaj współgra. Świetna również do kanapek.

SKŁADNIKI:

- ser feta 250g (przepis tutaj)

- 1 cytryna

- kilka gałązek oregano (6-7)

- oliwa z oliwek, opcjonalnie dobry olej rzepakowy

 

Ser sporządzony wg tego przepisu, wyjęty z solanki pokroić w kostkę. Cytrynę sparzyć i razem ze skórką pokroić w kostkę i usunąć pestki. Gałązki oregano umyć i pokroić. Fetę, oregano i cytrynę układać warstwami w słoiczku lub innym szklanym naczyniu, zalać oliwą i zamknąć. Wstawić do lodówki na dobę. Po tym czasie ser jest gotowy, lecz im dłużej się marynuje, tym nabiera intensywniejszego aromatu. Tak zamarynowany ser może leżakować w lodówce dwa tygodnie, może i dłużej ale u mnie nigdy dłużej nie wytrzymał.

Ten wpis został opublikowany w kategorii przepisy na sery i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Marynowana feta – pyszny dodatek

  1. ~Kasia Dudziak pisze:

    Cudowna sprawa. Feta jest wspaniałym dodatkiem do różnych sałatek i nie tylko. Kocham ten typ sera. Właśnie mnie wzięło na sałatkę ogórek, papryka, pomidor i feta. Na gorące dni idealna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>